Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Prima soluție hibrid de telemedicină din lume va fi disponibilă în România începând cu 2023
Inginerii Bright Distribution au proiectat primul sistem interactiv de telemedicină cu asistență video integrată pentru servicii medicale de proximitate, un dispozitiv inteligent dezvoltat în 2022, în capitală.
Digitalizarea a luat amploare în România în mod ireversibil odată cu apariția COVID-19 și Omicron. La nivel european, piața de telemedicină se estimează să ajungă la 29.975 milioane de dolari în 2026. În plan local, 56% dintre români se arată interesați să acceseze servicii de telemedicină (comparativ cu 37% media europeană), însă doar 28% sunt mulțumiți de calitatea acestora.
Ultimele date oficiale semnalează faptul că numărul localităților fără acces la internet a scăzut cu 40%, de la 2700 în 2019, la 1600 la început de 2021. Deși România este fruntașă în Europa, și chiar în lume, privind viteza mare a internetului, decalajul urban-rural este încă un subiect important pe agenda Comisie Europene și o provocare pentru industria de telesănătate în 2022.
Mai mult, în ciuda riscurilor aferente pandemiei globale, potrivit Ministerului Sănătății – în 2020 peste 850 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa în afara țării. Dacă media europeană este de circa 4,4 medici per mia de locuitori, în țara noastră cifrele sunt la jumătate, iar predicțiile statistice pentru următorii 10 ani sunt îngrijorătoare.
România se confruntă cu un deficit alarmant de medici specialiști din arii precum oncologia și bolile infecțioase. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul face peste 100 de victime pe zi în România, ultimele cifre indicând o medie de 140 de decese pe zi. Multe dintre aceste victime au ajuns prea târziu la medici pentru a avea o șansă reală, întrucât sistemul sanitar se luptă cu o altă mare provocare: distribuirea ineficientă a medicilor pe teritoriul țării. În prezent aproximativ 50% din medici sunt localizați în doar șase orașe: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, și Iaşi, și peste 500.000 de români nu au un medic de familie în localitate. Toate aceste date semnalează faptul că prevenția afecțiunilor de sănătate prin demersuri de educație și comunicare periodică cu cadrele medicale reprezintă un deziderat dificil de atins în România. Mai mult, populațiile din zone vulnerabile nu beneficiază nici de îndrumare medicală de bază sau de medicație adecvată la timp.
Procesul de digitalizare al industriei medicale românești este încă la nivel embrionar. Platformele online existente de telemedicină sunt încă deficitare și limitative pentru anumite categorii de populație. Medicii și pacienții din România au nevoie de sprijin și de soluții inovatoare cu rezultate imediate și stabilitate pe termen lung.
Pornind de la aceste premise și nevoi ale publicului larg, inginerii Bright Distribution au proiectat o soluție inteligentă pentru a aduce medicii mai aproape de pacienți, dispozitivul de telesănătate Octodoc care îmbină tehnologii hardware și software avansate.
Inovația Octodoc reprezintă primul sistem interactiv de telemedicină cu asistență video integrată, un concept hibrid unic în lume – care facilitează accesul la consiliere medicală deopotrivă pentru mediul urban, pentru populațiile defavorizate din medii rurale cu resurse digitale limitate, precum și pentru persoanele cu dizabilități. Dispozitivul este multifuncțional și ușor de utilizat, și oferă pacienților posibilitatea de a intra în legătură cu un medic de familie sau medic specialist mai aproape de casă, la primul Punct Octodoc din proximitate.
„Octodoc a pornit din grijă pentru sănătatea românilor și din respect pentru medici. Ambiția noastră este să punem inovația în slujba comunității medicale, să folosim experiența noastră IT&C de peste două decenii pentru a construi ceva unic care rezolvă nevoi concrete. Credem cu tărie că accesul la consiliere medicală de calitate reprezintă un drept, nu un privilegiu. Nu putem elimina decalajul rural-urban peste noapte, nu putem aduce înapoi medicii plecați în străinătate, putem construi însă un ecosistem civilizat și eficient de interacțiune medic-pacient care simplifică totul, pentru toți.
Dincolo de orice viziune de business, inovația pentru binele comunitar este datoria fiecăruia dintre noi, începând cu sectorul IT și cu liderii mediului de afaceri și sistemului de stat. Tocmai de aceea investim eforturi operaționale substanțiale pentru a materializa acest pionierat aici, în România.” George Niculcea, Fondator Octodoc și Vicepreședinte Bright Distribution
Printre funcționalitățile Octodoc se numără: teste și măsurători de rutină (tensiune arterială, saturație de oxigen și puls, temperatură, etc.), cititor card de sănătate și tipărire documente medicale, asistență audio-video pentru programări și informații cu echipa de relații clienți, video-consultații cu medici, interfață software accesibilă de pe computer sau smartphone, management rapid al istoricului medical, și multe altele.
„Inițiativa inginerilor noștri s-a conturat încă din 2019, pre-pandemie. Contextul incert din ultimii doi ani ne-a motivat să accelerăm. Ne dorim să echipăm România cu tehnologii smart și accesibile de evaluare și monitorizare a stării de sănătate. Suntem adepții prevenției înainte de toate. Iar dispozitivul Octodoc este primul pas, vom extinde conceptul prin parteneriate strategice, pentru a oferi românilor echipamente revoluționare de telemedicină pe care le pot folosi chiar de acasă.” Ștefan Dumitru, Senior Product Manager Octodoc
După o serie de prototipuri și procese de testare cu medici și pacienți, dispozitivul Octodoc se află în etapa de producție și implementare software, urmând să fie accesibil publicului începând cu 2023, deopotrivă în regim C.A.S. și cu plată.
Mai multe informații sunt disponibile via octodoc.ro. Pentru oportunități de parteneriere strategică, detalii comerciale, sau programări de sesiuni demo – consultanții Octodoc vă stau la dispoziție cu promptitudine și deschidere la adresa de e-mail sales@octodoc.ro.
Surse: Organizația Mondială a Sănătății, Mordor Intelligence, HotNews.ro, Adevarul.ro, Economedia.ro, Shutterstock.com