Inovația hibrid de telemedicină Octodoc® a fost prezentată în premieră în Germania la târgul MEDICA – ediția 2023.

Prototipul multifuncțional de telemedicină cu asistență video integrată a trecut la următorul nivel de design, și funcționalitate. Ultima versiune a dispozitivului inovator Octodoc® a atras atenția liderilor industriei sănătății, în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase expoziții medicale din lume, ce a avut loc la Messe Düsseldorf – Germania, în intervalul 13-16 noiembrie 2023.

Deși tehnologia avansează cu o viteză fără precedent, în secolul 21, peste un sfert din populația mondială are acces limitat la consiliere medicală de bază, planuri de tratament, și medicație. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se înregistrează un deficit global de peste 4.3 milioane de medici, cu majoritatea doctorilor concentrați doar în marile orașe. Totul în contextul de îmbătrânire a populației: din 2024,  categoria populației cu vârsta sub 15 ani va fi depășită de categoria peste 65 de ani – ducând la o creștere exponențială a nevoilor de consultații medicale, monitorizare, și tratare a bolilor cronice.

Iată doar câteva dintre rațiunile ce se află în spatele inițiativei echipei Octodoc de a construi prima soluție interactivă de telemedicină din lume care aduce medicii mai aproape de pacienți, indiferent de localizare, sau de nivelul competențelor digitale.

GEORGE NICULCEA – Vicepreședinte și Fondator, Octodoc: „La nivel internațional, rata mortalității evitabile crește alarmant din cauza distribuirii ineficiente a medicilor și a absenței educației privind importanța prevenției pentru starea de sănătate. Cele mai multe victime sunt în rândul populațiilor vulnerabile din mediul rural. Iar România este pe locul unu în Europa privind decesele din cauze prevenibile și tratabile.

Evoluția accelerată a tehnologiei din ultimii ani trebuie să se reflecte tot mai mult și în industria medicală prin progres tangibil care salvează vieți, crește speranța de viață prin servicii de sănătate de calitate, și susține performanța operațională a cadrelor medicale. Cu aceste premise am pus bazele primei soluții hibrid de telemedicină care va micșora distanța dintre doctori și pacienți și va reduce semnificativ decalajul urban-rural privind accesul la consultații medicale de la distanță.

Pionieratul nostru presupune viziune dincolo de imediat, eforturi susținute, determinare, parteneriate strategice, și resurse substanțiale. De peste 3 ani, echipa noastră multidisciplinară lucrează  îndeaproape cu ingineri, medici, pacienți, manageri de spitale, și cadre legislative –  pentru a perfecționa atât dispozitivul Octodoc®, cât și strategia de lansare a acestuia la nivel național și internațional – începând cu zonele defavorizate în care nu există doctori. Încurajăm și alți lideri ai mediului privat și de stat să ni se alăture în misiunea de a redefini standardele îngrijirii medicale din România, și nu numai”.

Târgul Internațional MEDICA reunește an de an experți de top din domeniu și aduce în prim plan tehnologii medicale impresionante, într-un cadru multicultural și futurist, fertil parteneriatelor strategice de impact pentru viitorul sistemului sanitar global.

Cei 6100 de expozanți și 609 speakeri ai ediției de anul acesta au atras peste 83000 de vizitatori din 166 de țări, care au explorat și dezbătut soluții practice pentru revoluționarea paradigmei medicale pe parcursul a patru zile de prezentări interesante și sesiuni demonstrative cu echipamente medicale spectaculoase.

ANAMARIA PRIPINA – Director Executiv, Octodoc: „Evoluția sectorului medical este datoria tuturor liderilor industriei de tehnologie. Suntem mândri să ne numărăm printre start-upurile care pun România pe harta strategică a dezvoltatorilor de inovație globală pentru ecosistemul sanitar.

Ambiția noastră este dincolo de sfera comercială, întrucât echipamentul Octodoc® este un instrument al schimbării în bine,  în care investim cu determinare și responsabilitate. Mai mult, dincolo de tehnologia hibrid de telemedicină revoluționară, promovăm cu ardoare demersuri de educație pentru sănătate – privind conștientizarea importanței vitale a prevenției prin informare și prin controale de rutină.”

Peste 80 la sută dintre participanții târgului MEDICA au putere de decizie în companiile sau instituțiile reprezentate, ceea ce înseamnă că expoziția de nișă reprezintă o reală platformă de lansare și validare a celor mai bune inovații MedTech, și un spațiu dinamic care influențează în mod practic evoluția lumii medicale.  Iar subiectul principal de discuție de anul acesta a fost transformarea digitală a industriei medicale, cu focus pe îngrijirea pacienților de la distanță și pe integrarea inteligenței artificiale în monitorizare, diagnosticare, tratament, chirurgie cardio-vasculară, ș.a.

Echipa Octodoc participat la târg în calitate de partener expozant și a atras atenția și interesul a sute de vizitatori cu prezentări interactive la stand și sesiuni demo cu cea mai nouă versiune a dispozitivului de telemedicină. Mai mult, compania Octodoc a avut onoarea de a reprezenta România și în cadrul Galeriei IT Internaționale, alături de cele mai inovatoare țări de pe mapamond.

Avantajele notabile ale utilizării dispozitivului Octodoc®:

  • Accesul la telemedicină pentru toți – inclusiv comunitățile defavorizate și persoanele cu dizabilități.
  • Reducerea timpului de așteptare pentru a ajunge la medic, a costurilor de deplasare, precum și a amprentei de carbon.
  • Optimizarea performanței operaționale în spitale și în cabinete, alături de venituri suplimentare pentru cadrele medicale.
  • O mai bună monitorizare a pacienților cronici, și lansarea mai multor programe educative de prevenție.
  • Structura modulară, customizabilă a dispozitivului multifuncțional ce poate acomoda majoritatea nevoilor comunității medicale.

Printre funcționalitățile de bază Octodoc® se numără: citirea cardului de sănătate, scanarea și tipărirea documentelor medicale, asistența audio-video pentru programări și informații cu ajutorul echipei de relații clienți, video-consultațiile cu medicii, posibilitatea de plată cu cardul – în sistem POS, gestionarea rapida a datelor din istoricului medical, și alte funcții utile ce implică inteligență artificială și teste medicale de rutină.

Echipamentul se află în etapa de finalizare a producției și a implementării software, urmând să fie accesibil publicului în curând, deopotrivă în regim C.A.S. și cu plată.

Mai multe informații sunt disponibile via octodoc.ro. Pentru oportunități de parteneriere strategică, detalii comerciale, sau programări de sesiuni demo – consultanții Octodoc vă stau la dispoziție cu promptitudine la adresa de e-mail sales@octodoc.ro.

Surse: ONU, Eurostat, ITU, Medica

Categorii

Urmărește comunitatea digitală Octodoc!